Banden en velgen

In loop van de tijd heb ik diverse banden onder de landrover gehad. Onderstaand worden mijn ervaringen weergegeven:

Michelin -- SIMEX -- FULDA -- Security

van links naar rechts;

Michelin XCL 8.25 r16

SIMEX Jungle Trekker II 34*10,5 r16 (280/85r16)

FULDA Tramp 4x4 280/75r16

Security TM718 7.5 r16

 

De laatste aanwinst zijn SIMEX Jungle Trekker II in de maat 34*10.5 R16. De eerste ervaring met deze banden is zeer positief, ze hebben veel tractie.  De banden zijn iets hoger dan de Michelin's in de maat 8.25 en ze zijn breder. Het gevolg was dat ik de spatborden aan de achterzijde iets naar buiten heb moeten verbuigen. Nu komen de banden alleen nog tegen de uitlaat (volgende klus om te verbouwen).

Op dit moment zijn de banden niet gebalanceerd en met circa 65 km zit er onbalans in, bij 100 is alles weer redelijk rustig. De geluidsproductie valt ook best wel mee.

 Simex Jungle Trekker II  Simex Jungle Trekker II  Simex Jungle Trekker II  

De Michelin XCL banden zijn zeer plezierige banden (worden helaas voor zover mij bekend niet meer gemaakt), ze zijn hoog en smal. Ondanks de beperkte profieldiepte lossen ze goed in de modder en in klei. Ook op zand presteren ze prima (strand). Op harde glade ondergrond gaan ze echter snel grip verliezen. Op de weg rijden ze perfect, ze zijn niet gebalanceerd en trillen totaal niet, ook met modder klompen aan de velg is de trilling zeer beperkt. Ook de geluids productie is uitstekend.

 Michelin XCL 

De Fulda heb ik voor op de weg, de banden doen het op een onverhard pad redelijk in de modder doen ze vrijwel niets. Maar goed daar heb ik ze ook niet voor. De auto rijdt overigens met de Michelins rustiger dan met de brede Fulda's. De geluidsproductie is wel weer aangenaam. 

 Fulda Tramp 4x4   

De Security's heb ik gekocht toen mijn Michelins XZL 4x4 versleten waren. De tractie met de banden is perfect. Ze hebben echter twee nadelen, ze zijn laag (standaard banden maat) en ze maken zeeeeeeeeer veel lawaai. Op een oude serie's zul je het waarschijnlijk niet zo merken. In een defender wordt je er gek van.

 security TM718

Verder heb ik hiervoor nog gereden met Michelin XZL 4x4 7,5 r16, dit is een heel plezierige band die alleen best wel prijzig is en vrij klein (na 60.000 km versleten). Ook is in het verleden gereden met Cooper STT, dit was onder de feroza een plezierige band die lang meeging (> 100.000 km).